Ústav tbc a respiračných chorôb v Kvetnici je neziskovou organizáciou

13.09.2005 Poprad

Kvetnica 13. septembra (TASR) - Na neziskovú organizáciu sa transformoval začiatkom septembra Ústav tuberkulózy a respiračných chorôb v Kvetnici neďaleko Pop...
Kvetnica 13. septembra (TASR) - Na neziskovú organizáciu sa transformoval začiatkom septembra Ústav tuberkulózy a respiračných chorôb v Kvetnici neďaleko Popradu. Víťazný projekt predložilo občianske združenie zamestnancov, ktorého partnerom sa stala spoločnosť HMO Slovakia a.s. , člen skupiny PENTA.

\"Cieľom spolupráce na transformačnom projekte bolo zabezpečiť kontinuitu odborného a profesionálneho rozvoja Ústavu a súčasne získať silného finančného partnera. Nedokážeme naakumulovať dostatok prostriedkov na obnovu prístrojového vybavenia. Od začiatku roka máme stratu 1,5 milióna korún, odpisy tvoria 5 miliónov korún. Situácia nie je krízová, ale ani ružová, \" konštatoval na dnešnej tlačovej besede riaditeľ Ivan Tudík. Pre TASR doplnil, že Ústav má 186 lôžok, ročne sa tam vystrieda asi 2100 pacientov, o ktorých sa stará 149 zamestnancov.
Ústav tbc a respiračných chorôb v Kvetnici bol založený v roku 1921 a je najstarším na Slovensku. Spočiatku sa orientoval na liečbu tuberkulózy. Od 80. rokov minulého storočia sa špecializuje aj na pľúcnu onkológiu, imunológiu a alergológiu. Cieľom transformácie je vybudovať moderné a konkurencieschopné špecializované zdravotnícke zariadenie. Riaditeľ konštatoval, že priestor vidia aj v oblasti všeobecnej klinickej onkológie. \"Lôžka klinickej onkológie nemá ani jeden z okresov Spiša a Gemera. Ide pritom o spádovú oblasť s pol miliónom obyvateľov, \" doplnil Tudík.
Podpredseda predstavenstva HMO Slovakia Eduard Maták konštatoval, že ide o pilotný projekt tohto druhu. Penta sa zaujíma o viaceré zdravotnícke zariadenia predovšetkým na východnom Slovensku, kde majú silné zastúpenie zdravotné poisťovne Sideria a Dôvera. Spresnil, že s Prešovským samosprávnym krajom vedú - zatiaľ neúspešné rokovania o prenájme nemocníc v Humennom a Svidníku. Penta sa chce dlhodobo a systematicky venovať zdravotníctvu v spolupráci s odborníkmi z oblasti medicíny. Ústav v Kvetnici má podľa neho všetky prepoklady úspešne sa etablovať nielen na Slovensku, ale aj v stredoeurópskom priestore.
Na otázku o objeme investícii HMO Slovakia a.s. do rozvoja Ústavu Maták odpovedal, že môže ísť rádovo o desiatky miliónov korún. Suma sa bude odvíjať od auditu, ktorý v súčasnosti vykonávajú. Prostriedky by mali smerovať predovšetkým do zefektívnenia činnosti Ústavu a zvyšovania kvality služieb. Ďalšie možnosti vidí v príprave kvalitných projektov financovaných z európskych fondov. Spolufinancovanie projektov spoločnosť zabezpečí v plnom rozsahu.
 

Vyberte región

mark